Voorkomen van vooroordelen en leeftijds – discriminatie

Vooroordelen over generaties gelden voor jong en oud. Denk aan babyboomers die gezien worden als een pak vla dat over de datum is. Terwijl hun jonge collega’s worden weggezet als onrijpe avocado’s (om maar eens een vrucht aan te halen die symbool staat voor de vooroordelen over millenials).  Het grootste probleem aan deze stereotyperingen? Dat mensen zich er daadwerkelijk naar gedragen.

Als jij je collega van 55 ziet als traag en inflexibel en haar ook zo behandelt, dan is de kans groot dat ze zich ook traag en inflexibel opstelt. En vice versa: mensen die het stempel ‘jong’ krijgen, kunnen zich zomaar jong en naïef gaan gedragen. Zo werk je dus negatief gedrag in de hand dat jijzelf bedacht hebt. En daar wordt geen enkele organisatie beter van.

In deze workshop leer ik teams om dit soort gedrag te herkennen en erop in te spelen. Doe je dit goed, dan voelen zowel jonge als oude medewerkers zich gehoord, gezien en begrepen. Ze staan dus veel meer in kracht. En dat doet wonderen voor de business performance van je bedrijf.

 

Wil jij ook meer uit je organisatie halen?