Rustaaagh!
“Op je beurt wachten’, ‘jouw tijd komt nog wel’ en ‘rustig aan’ is niet iets wat aankomt bij generatie Z. Sterker nog, ze verwachten binnen een jaar promotie te maken. Hun beeld van hoe snel een carrière op kantoor verloopt wijkt (een tikkie) af van die van oudere generaties.
Zo’n 76% procent van deze jongste generatie verwacht binnen een jaar de volgende stap te zetten. Vind je dat schokkend? Dezelfde studie toont aan dat 32% van deze 76% zelfs binnen een half jaar de ‘next move’ wil maken.
Gemiddeld dienstverband van 10 naar nog geen 3 jaar
De duur van een gemiddeld dienstverband van werknemers tussen de 55 tot 64 jaar is zo’n 10 jaar. Werknemers van 25 tot 34 jaar werken gemiddeld zo’n 2,8 jaar bij dezelfde werkgever én gen Z (24 jaar en jonger) is niet van plan om überhaupt langer dan 3 jaar in dezelfde baan te blijven hangen. Sterker nog 1 op de 4 ziet zichzelf beslist niet langer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever werken. Om het dan allemaal even complex te maken: ze zijn wél opzoek naar financiële stabiliteit. Echter, ze geven meer om de mogelijkheid om te werken aan iets wat hen persoonlijk raakt. Van mobiliteit hebben zij dus andere verwachtingen.
Job hoppen geen taboe meer
Waar oudere generaties het ‘snel’ wisselen van baan als iets ongunstig beschouwen, ziet 75% van de millennials en gen Zers dit juist als iets positiefs. Een tijd geleden was een CV met 4 verschillende banen binnen 6 jaar tijd een behoorlijke no go. Dit had zeker invloed op je kansen op de arbeidsmarkt. Vandaag de dag is dat stigma onder deze jonge generaties aan het verdwijnen. Snelle loopbaanontwikkeling – niet per se opwaarts – en afwisseling is van groot belang. Zij lijken meer hun eigen ideale carrière te willen ontwerpen waarbinnen zelfontplooiing in de breedste zin van het woord centraal staat.
Korter dienstverband. Wat kost dat?
Op dit moment bestaat de huidige arbeidsmarkt voor 40% uit millennials en gen Zers. En zeker deze laatste groep kijkt anders tegen het oorspronkelijke idee van ‘carrière maken’ aan. Wat betekent dit mogelijk voor organisaties?
Stel dat gen Zers inderdaad binnen afzienbare tijd de organisatie verlaten. Laten we zeggen na 2 jaar. Dergelijk vroegtijdig verloop gaat organisaties duur komen te staan.
Denk aan training, onboarding, sollicitatie trajecten en wervingscampagnes. Gemiddeld gaat dat zo’n 20% van het jaarsalaris kosten.
Naast de euro’s gaat het ook de energie binnen een organisatie beïnvloeden. Hoe engaged is deze groep? Hun productiviteit? En wat voor effect heeft hun beweging op andere medewerkers? Denk aan het roddelapparaat wat mogelijk op volle toeren draait als er veel young professionals via de achterdeur verdwijnen.
Is het een idee om…
- …de return on investment van de huidige wervingsstrategie onder de loep te nemen? Stel dat deze generatie (massaal) korter in dienst is, waarom dan ook niet kijken naar aanpassingen in je recruitment strategie? Zijn 7 sollicitatierondes voor een traineeship dan echt nodig?
- …meer te investeren in het behouden van jonge medewerkers in plaats van het aantrekken ervan? Wat kun je bijvoorbeeld doen aan de onderliggende behoefte om binnen 12 maanden promotie te maken?
- …nummer 2 (of 3) op de kandidatenlijst voor een functie misschien niet direct af te wijzen? Maar (heel even) af te wachten of je nummer 1 niet besluit een ander bod te accepteren?
Dream job designer
Gen Z heeft net de werkvloer betreden. We gaan het zien of het echte job hoppers worden. Ik denk overigens niet dat zij deze term gebruiken. Eerder ‘dreamjob designer’. Zoiets. Maar goed als 32% van de 3.8 miljoen gen Zers in Nederland aangeeft dat het hun grootste ambitie is binnen 10 jaar hun droombaan te vinden, dan kunnen er wel wat ‘hopjes’ her en der worden verwacht.
Herken je dit ‘hopper’ gedrag? Wat voor effecten heeft dit op jouw organisatie? Of zie jij andere ontwikkelingen om je heen? Laat het mij weten!